X Games S'està Globalitzant

Tres noves ciutats s'afegiran a la llista de ciutats amfitriones dels X Games en 2013, segons va anunciar ahir la cadena de televisió per cable americana ESPN. Barcelona (Espanya), Munic (Alemanya) i Foz do Iguaçu (Brasil), escollides d'entre un grup de nou finalistes, seran les amfitriones dels X Games durant els pròxims tres anys. Aquestes ciutats acolliran les competicions d'estiu fins 2015. S'uneixen així a les actuals seus dels jocs: Aspen (EUA), Tignes (França) i Los Angeles (EUA), formant un X Games amb sis esdeveniments, quatre d'estiu i dos d'hivern, que tindran lloc des del mes de gener fins a l'agost de l'any vinent.

"Els esdeveniments d'esports extrems s'exporten molt bé a països d'arreu del món", va comentar Scott Guglielmino, vicepresident sènior de programació i dels X Games d'ESPN. "La realitat és que hem creat una gran plataforma per a atletes d'esports extrems i ara mateix l'estem portant a escala mundial. D'aquesta manera oferim un escenari a gran escala als esportistes, on poden participar, actuar i créixer".

Aquest anunci fa present els X Games a Amèrica Llatina, que compta amb una de les cultures d'esports extrems més importants del món. I també incorpora tres esdeveniments dels X Games a Europa, on també hi ha una intensa activitat d'aquest tipus d'esport.

"La tria de ciutats s'ha basat en la cultura d'esports extrems que té cadascuna i en la nostra valoració de l'arrelament que hi té", va comentar Guglielmino. El vicepresident de X Games d'ESPN va afegir-hi que cada ciutat va donar suport a la seva candidatura aportant la seva visió de com es podrien celebrar els X Games a la ciutat. Els nous amfitrions introduiran altres esports i elements culturals propis en l'esdeveniment.

Anteriorment, l'ESPN ja havia organitzat petits esdeveniments i demostracions esportives en un gran nombre de països, com ara Brasil, però amb aquesta nova direcció aposta per un rellançament de la marca X Games, va explicar Guglielmino. L'ESPN no sols afegeix noves seus, sinó que en un futur els X Games inclouran també música, estil i cinema. "Nosaltres diem que serà la transformació d'una marca de competició d'esports extrems en una marca d'un estil de vida vinculat als esports extrems compartida per la joventut contemporània arreu del món", va explicar Guglielmino.

Dos dels nous amfitrions, Munic i Barcelona, van acollir els Jocs Olímpics d'Estiu (1972 i 1992 respectivament), i Foz do Iguaçu està considerada una de les àrees metropolitanes més belles d'Amèrica del Sud. Guglielmino va ressaltar la capacitat que té cada ciutat d'aportar un valor diferencial a la marca X Games.

Sobre la ciutat de Barcelona, Guglielmino va comentar: "És una ciutat de primera classe a escala mundial i la seva passió pels esports extrems està absolutament demostrada. Penso que el teló de fons que ofereix la ciutat farà que l'esdeveniment sigui espectacular, ja que se celebrarà dins la ciutat, amb el mar al costat."

Sobre la ciutat de Munic va dir: "El comitè organitzador havia presentat una proposta molt sòlida de com quedarien els X Games en el seu parc Olímpic. Els esdeveniments que tindran lloc en aquesta instal·lació permetran acollir un gran nombre d'assistents."

Malgrat que entre els fans d'esports més tradicionals Foz do Iguaçu no és tan coneguda com les altres ciutats europees, la ciutat és famosa pel seu esplendor natural i la seva activa comunitat d'esports extrems. Situada en la frontera entre el Brasil i l'Argentina i al costat d'un parc nacional amb salts d'aigua de centenars de metres d'alçada i quilòmetres d'amplada, Foz va ser elegida per davant de dues ciutats brasileres finalistes molt més grans: São Paulo i Rio de Janeiro. Guglielmino va destacar: "Foz do Iguaçu és una ciutat que ofereix un teló de fons inigualable en relació als sis esdeveniments del X Games".

La possibilitat que un X Games tingui lloc al Brasil ha generat una gran expectació entre els fans locals. "Tots els qui vinguin aquí per primera vegada quedaran impactats. La gent viu els esports extrems d'una manera impressionant", va comentar l'estrella brasilera de skateboard Pedro Barros, que va guanyar la medalla d'or en la modalitat Skateboard park als X Games de l'any 2010 i la de plata el 2011.

Barros pensa que l'expansió del X Games ajudarà a fer que l'esport extrem arribi a la ciutadania d'una manera més efectiva i equilibrarà les oportunitats de participació. "Crea una situació més democràtica, ja que dóna a atletes d'altres països l'oportunitat de competir a casa seva", va comentar. "Aquesta decisió pot marcar una nova era en la història dels esports extrems."

Related Content